Sep 3, 2020, 1:09 AM

Теле 

  Poetry » Humour, For kids, Civilian, Other
1043 2 5

Вчера татко се скара със мама,

и се караха тъй, с часове,

и през тях многократно повтаря:

„Вечно търсиш под вола теле.“

 

А накрая, поведе ме мама,

пак на село и куфари взе,

там говеда отглеждаше дядо,

и със него в обора ме взе.

 

И говори ми дядо за мляко,

как добива се то от сено,

и послушах-послушах го малко,

но помислих си друго едно...

 

Дядо, дядо, какво ли е теле?

Го прекъснах аз – нетърпелив,

щом той казваше нещо за вола,

точно в дъното, тъжен и сив.

 

За телето разказа ми дядо,

че е мъничко, краве дете,

но от тях още никакви няма,

а очаква да дойдат,

отде?

 

Като примерен тъй - любознайко,

предвидливо със себе си взех,

микроскопа и лупата тайно,

що за Коледа татко ми взе.

 

И припомних си думите днешни,

и зарадвах се – нещо че знам,

щом ли дядо очакваше теле,

то аз пръв ще намеря го сам!

 

Тъй, потайно излязох от хола,

и намерих отбора отвън,

предпазливо отидох при вола,

де не плаша телето навън.

 

Много дълго из сламата търсих,

но най-после, зад вола в пръстта,

нещо мърдащо в купата зърнах,

и намерих една живинка.

 

И със лупата дълго проучвах,

и я гледах дори с микроскоп,

май приличаше малко на крава,

без съмнение – не е микроб!

 

Пак се втурнах, стремглаво към къщи,

стиснал в шепата мойто теле,

с викове непрестанни към дядо:

„дядо, дядо, телето дойде`!“

 

Той погледна ме леко с почуда,

и към шепата пълна със кал,

и поправи ми тази заблуда,

че под вол - само бръмбар стоял.

© Борислав Ангелов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • И аз помислих за мишка, но се сетих че трудно се побират под микроскоп а и са малко бързи за хващане.

    Наистина, децата все-повече познават животните от телевизията и филмчетата. А там, не се стараят много да ги представят правдоподобно.

    Благодаря ви за прочита и коментарите.
  • Моят внук например винаги
    все рисува кравите лилави.
    Щото видите ли "Милка"
    той единствено познава...
  • Помислих, че плъх е хванал, или мишок 😋
    Поздравявам те.
  • Поздравления!
  • Много сладко 😁
Random works
: ??:??