ТОЛКОВА ЛИ ТРУДНО Е…
„Колко трудно е
в нашия век да бъдеш
честен човек!“
Пеньо Пенев
Толкова ли трудно е да бъдеш
със сърце почтено в този век –
никого за нищо да не съдиш,
всекиго да считаш за Човек?
Толкова ли трудно е да можеш,
смеейки се, всичко да простиш;
в този свят бездушен и безбожен
да не дириш слава и престиж?
Толкова ли трудно е да можеш
да стопиш с прегръдка злия скреж;
въпреки че сещаш страх тревожен,
себе си без жал да раздадеш?
Толкова ли трудно е без речи
и слова излишни да градиш
дните си така, че да не пречиш
и на жива твар да не вредиш?
© Раммадан Л.К. All rights reserved.
Твоят коментар ми напомни за една популярна мисъл на Ерих Мария Ремарк:
„Свободен е само онзи, който е изгубил всичко, заради което си струва да се живее.“