Тя живееше самотна край селцето,
в схлупена къщурка на брега на морето.
Криеше лицето си в съня на нощта,
ръцете й докосваха безстрашно свещта.
Пламъкът бледен изгаряше кожата топъл,
но от девойката не изтръгваше вопъл.
Сълзите обливаха листа хартия
и размиваха написаната там магия.
Желаеше силно живот да има втори,
в него заклинанието да повтори.
Но свещта гаснеше бързо, дори зловещо.
Искаше да изрече момичето нещо,
но вятърът думите прекъсна
и нейната душа от тялото откъсна.
Понесе я надолу към вълните диви
и душата потегли през пътеки криви.
Усети момичето дъха си да спира.
Започна в гърдите й тих стон да напира.
Отвори очи и видя картина страшна -
буря, вълни, далече бе земята прашна.
Сърцето бие бързо, сълзите се стичат,
очите с уплаха през вълните надничат.
Иска девойката всичко да свърши вече
и мъката и болката да са далече.
Очите се затварят мътни за последно
и поема душата към тяло поредно,
за да търси щастие, споделени чувства.
Никой, че гине момичето, не почувства.
Вълните отнесоха я на бряг злощастен.
Момък млад се приближи уплашен, нещастен.
Докосна студените устни и избяга.
По лицето му хладна тръпка пробяга.
На фона на залеза меден, златен
се върна младежът - наследник на род знатен.
Понесе на гърба си тялото ледно.
Лицето му изглеждаше сухо и бледно.
Не очаквал бе той таз ужасна посока -
присъда зловеща от съдбата жестока.
Вълните понесоха плавно пъстри звуци,
блъскаха ги в скалите като кални буци.
На момичето душата плава с години.
Носеха я вълните сред страшни картини.
И звучи гласът й още, чувам го в нощта,
виждам лицето й, щом запаля свещта.
Пламъците изгарят пръстите чисти,
обгръщат сърцето ми с пламък лъчисти.
Сграбчват го и чакат да се сбъдне мечтата
на девойката, носена безспир от водата.
20.02.05
© Тинка Това All rights reserved.