Актьорството не е лавина. Не е нито комбина, нито мярка за неотклонение. То е тихо и самотно занимание. И в това е парадоксът: природата му е публична, а се ражда в самота.
Иван Иванов
Не съм те търсила – дойде.
От светлия ти взор боли ме.
Била съм сигурно дете –
запомних простото ти име.
Запомних и гласа ти тих –
влечаща, пролетна лавина.
В прегръдката ти срещнах стих
с пламтяща нежност на камина.
Гнети те старостта – защо?
Изтеклото назад не връщай!
Вградено в минало е то
като темел в разбита къща.
И аз не бях жесток и див
златотърсач – да те изтръгна
до кръв – от идол с евтин гриф…
Открих те – след като си тръгна.
https://www.youtube.com/watch?v=GevBUc0zctw
*„Търсете идола“ – френско-италианска комедия-мюзикъл от 1963 г. с участието на Силви Вартан, Джони Холидей и Шарл Азнавур.
© Мария Димитрова All rights reserved.