Из "Перфекционисти"
Тишина преподава по литература
на ученици без всякаква култура.
Побърканова е с тридесет години стаж,
останала без зрение, психика и глас.
Някога била жена – мила и разбрана,
казва днес: „И помен от тогава не остана“.
Побърканова за пенсия изобщо не мечтае,
казва: „Скоро в лудницата ще ме приберат, аз зная“...
За да си учител в наши дни
да понасяш замервания, ругатни...
се искат мускули и здрави нерви
и да можеш да живееш на консерви....
Знам, че да съществуваш никак не е песен,
кой би казал, че животът му е лесен?
Ала държава с луди вместо пенсионери,
това проблем ще бъде с неподозирани размери...
© Ами Тола All rights reserved.