Учителят (Гуру)
Не всеки би понесъл бремето да е Учител.
Не всеки може да заслужи да е ученик.
Но докогато има на света Учители и ученици,
в застой духът човешки няма да заспи.
Дори и да не е те обучавал Йог-ананда
и да не си живял години във ашрам,
бъди уверен, че Учителят е с тебе непрестанно,
щом духом винаги и ти си с Него сам.
Невидим той те наблюдава без да знаеш
и чака оня миг, когато ти ще си готов
пред блясъка на Истината да застанеш,
почувствал ясно дълго чакания Зов.
Той никога не укорява и не отегчава,
макар и някога да ти изглежда строг,
но ако преданост и твърдост му покажеш,
застъпник сигурен ще имаш ти пред Бог.
От сили тъмни и опасни той ще те опази.
Искра от своя огън жив ще ти даде.
Щит най-надежден ще е от стрелите вражи.
До извора на мъдростта си ще те отведе.
Той може да не е във този свят, ала е вечно жив.
С небесна Благодат, заслужиш ли, ще те поръси.
Но трябва само да си много търпелив
и да успееш да запазиш верността си.
В сърцето и дома си най-добрия кът
вий, ученици, за Учителя си запазете.
Той може да почука на вратата всеки път,
когато го очаквате. Така че, бдете!
© Никола Берчев All rights reserved.