В болка и прозрение
Не засипвай нежната трева със сълзи.
Слънцето сърдито не поглеждай.
Не откършвай клонче от стария дъб.
Изплашена птица не прогонвай.
Мъртво е бистрото поточе,
а мъката в сърцето ми клокочи.
Притихнала нощта немее в дреха бледолика.
самотното щурче си пее и по любимата си вика.
Странно е да докосваш силата и огъня
и в сребриста нишка да ги изпредеш.
Да превръщаш в светъл лъч мисълта.
Да си сигурен, че човешкото творение
в нощите се прелива в прозрение.
И самотата спряла до стария дъб
е най вярната люлка на пролетта,
която без мяра срутва радостта.
Страх човешки.
И хлябът, и водата горчат.
Ръцете като откършени клони в простора,
а вярата я няма.
И нещо не върви.
Няма огнище и топло сърце.
Кой и къде греши?
И дали в едно прозрение ще се роди и оживее
твореца с болка и творение.
А в шепите ранният ветрец да поднесе
послание към идващия ден.
© Йонка Янкова All rights reserved.