В ЕДИН ЮМРУК
/по идея провокирана от филмите „Откраднат живот“ и „Пътят на честта“/
За живота тайни няма.
Всичко е закодирано точно.
Погребваш нещо в най-дълбоката яма.
Прекръстваш се лицемерно и пошло...
Дъждът тихо, приспивно вали...
но в миг неочакван бурята се развихря,
кърти, копае, открива заличени следи
и... „трупът“ е отвън, ехидно усмихнат.
Животът ти натрапва своята логика, правота.
Догонил те е и няма кръшкане.
Не признава пари, постове, суета.
Вкопчил те е здраво и няма връщане.
Вриш в собсвената кървава баня.
Съвестта ти те облива с калната пот,
дави те, сърцето спокойствие няма,
питаш се – човек ли си, или... идот,
търсиш „виновни“ греха да покрият,
как да излъжеш, ръцете си да измиеш...
Ако в бурята са успели тайните да се скрият,
есента ще ги намери. Как ще се скриеш
без облеклото от листа, маскарадна красота,
когато голотата белезите ти открива,
всичките грапавини, чворове и кривини,
грешна съвестта ти с треперенето се разкрива...
Ще съумее ли тя, от изгарящият мраз събудена,
да приеме в себе си истината, светлината,
от болката разкъсвана - духовното пречистване?
А, може би, две детски очи ще бръкнат в сърцата,
ще се ровят в съвестта, ще отворят стари рани,
кръвни нишки възели нови ще завържат,
път на Любовта ще покажат, като орел да ги брани,
протегнати ръце в един юмрук да се свържат...
Грехът, пленен, пред хората и Бог ще отговаря,
за да е Мир, Любов и никога не се повтаря...
19 09 2019
© Надежда Борисова All rights reserved.