Mar 25, 2015, 11:09 PM

В ниското 

  Poetry » Phylosophy
1290 0 3

В ниското


                                                  „Тоз, който падне в бой за свобода,
                                                   той не умира: него жалеят
                                                   земя и небо, звяр и природа...“ Хр. Ботев


Който във боя за хляба си падне,
той... си умира. За него жалеят
куче - до гроб и роднина - до пладне,
чедо - година сълзици ще лее.

 

Ала светът ще си тича задъхан
и ще гребе от живота със жажда.
Само за мъртвия пътят завършва
все едно той тук не се е бил раждал.

 

И да тешиш с думи скръб е излишно -
все едно блато да чистиш от жаби.
Смешен е вече въпросът за смисъла
на всички трескави битки за хляба.

 

Смешна е всяка утеха за Рая
и че другарят ти там ще те срещне,
щом и на твоя бой види се края,
а на небето е синьо и лесно.

 

Толкова смешно е всичко, че... плачеш
и от света с троен зид се ограждаш.

 

В боя за хляба си всяко юначе
страда самó, както голо се ражда.

© Петя Божилова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • С Ивон!
  • Смешна е всяка утеха за Рая
    и че другарят ти там ще те срещне, Много истини си казала, Петя!
  • Истинско и вярно,написано с най силните нотки на сърцето,в което е събрана житейската ни истина!Харесах!
Random works
: ??:??