Aug 13, 2019, 3:42 PM

Вечер на брега на Мѝконос... 

  Poetry » Love, Landscape
603 1 0

Вечер на брега на Мѝконос...*

 

Вълшебна вечер!... Бриз полъхва...

Прибой... Разбива се вълна...

Далече нейде стон заглъхва --

ръмѝ Космична тишина...

 

Все още няма я Луната

да затрепти, да заиграй

с пътека златна по водата --

да омагьосва и сияй...

 

Една след друга се показват

звезди очи на Вечността,

те могат много да разказват

на Космоса от пропастта

 

за Тайнствата ни неоткрити

забулени в мистичен мрак

и с тях да проследим следите:

– до тази вечер... Този бряг...

 

Но те мълчат от Необята –

отдавна мъртви може би**

и си остават непонятни

до края нашите съдби...

 

В скалите долу се разпенва

люлеещата се вода,

Вселената над нас простенва –

когато изгори звезда...

 

... Но днес забравил за звездите

неволно ставам философ:

понеже гледам във гърдите

до мен Жената – със любов...

 

И всичко си е по местата:

– море, вълни, прибой и бряг,

а тъй е прелестна Жената

подаваща ми тайнствен знак!...

 

... Тих вятър изведнъж довея

и на китара песента

и оживѝ се страстно с нея

Предверието на нощта...

 

В романтиката се намеси

и морска птица с дрезгав грак,

и над Стихията разнесе

вестта, че нужен е и бряг!...

 

... И на брега сега с накáна

объркани от любовта,

случайно срещнали се двама

от двата края на света,

 

пристъпваме със обяснима

уплáха, както пред олтар,

във тази нощ неповторима

с Инстинкт като Живота стар...

 

...Безоблачно виси небето

подобно купола на храм,

до хоризонта чак, където

две мълнии проблясват там...

 

За тези мълнии далечни

съм чувал да говорят, че –

с тях може би във тиха вечер

и буря да се довлечѐ!...

 

... Рибарска лодка се прибира

от нея скача млад рибар

и хуква бързо по баира

към Страстният: „домашен фар”...

 

... А Островът живее шумен,

от пъстро мнóжество гъмжи

той цяла нощ ще бъде буден

Фиестата да продължи...

 

3 4. май. 2014.

о.Мѝконос, Гърция

*остров Мѝконос в Егейско море

**много от видимите звезди са „мъртви”

от много милиарди години, а излъчената от

тях тогава светлина е това, което виждаме.

© Коста Качев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??