Вечер в Страната на спомените...
В отдавнашна мелодия отнесен
във малкия крайбрежен ресторант –
оркестърът от спомени понесен,
извива в носталгичен вариант...
А вечерта със болката от спомена
се спуска от безбройните звезди
и в опияняваща притóма
в гърдите ни сега ще забразди...
... Морето във нощта ще се вълнува,
брега ще блъска, не разбрало как:
когато и Съдбата май бълнува --
Случайността събрала ни е пак...
Добрѐ дошлá ти в тази Луда вечер!...
И Нещо мило, „старо” донесѝ --
Животът ми във спомени протѐче
и с Вятърът от твоите косѝ...
... Запазена е „старата” ни маса,
а в чашите ни „някой” е разлял
пак виното: на „нявгашна” наглáса
и друг Живот, безкрайно отшумял...
А виното когато остарява
налѝ събира сила и букет --
не трябва ли и Любовта тогава,
и днес да е със страст на амулет?...
Не ми разправяй, че сме закъсняли
и глупаво в житейския парад –
на Любовта страстта сме разпиляли,
а няма ход на Времето назад!...
... Във тази вечер аз ще ти разкажа
(не само!), даже ще те заведа
там дето спомени стоят на стража
в една измислена от мен: Страна!...
В носталгията, в идващата вечер,
там спомените имат нов Живот --
и в ритъма на страстите увлечен
обръща той мистичния им ход...
... И пак си ти божествена и млада,
(а аз: дори по--млад не съм и бил!) --
нощта в мъгла след вечерта припада,
уплела плътно вятърът унил...
Вървим в нощта... Брегът ни е пътека...
Небето ръси звездна светлина...
И вярваме, че Любовта довѐка
е, грабне ли внезапно: Мъж с Жена!...
А пък нощта край нас по--тъмна слиза...
Звезда във Необята изгоря...
Напред като маяк, примамно близо,
тогава този ресторант ни спря!...
Във тъмнината бе като оазис,
илѝ мираж – примамващ, осветен
и в лудостта на нощ като онази
нахлухме за запой предизвестен!...
... но ресторанта в полунощ затвори,
а виното, а може би Страстта,
внезапно във прибоя ни събори --
до изгрев чак... До края на нощта...
И беше то: вълшебство ли?... Магия!?...
Вълните ни заливаха с финес...
Люлееше ни морската стихия,
а мене тя люлее ме и днес!...
... А в тази вечер може би измислена
и в Любовта безумен дилетант,
тактувайки с оркестъра замислено:
напразно чакам в този ресторант...
22.07.2017.
© Коста Качев All rights reserved.