Неволно ли се свиква със тъгата,
нарочно се запитвах всеки път,
щом хлопнеше след мен вратата,
прекрачила душата - мойта плът...
Започвах истерично да мълча,
наум да се присмивам на въпроса,
защо ли аз все още се търпя,
такъв - ненаобичан и ядосан?
А после се препъвах в самотата,
и търсех нейде някаква опора.
Най-шумно е сред гробна тишина,
когато даже ехото не ти говори...
Тогава зад прозореца на времето,
със бясна скорост мислите подреждах,
а именно, че Бог ме е застрелял,
от у́пора на своята надежда.
Но вместо да се влея във живота,
аз бавно се снишавах до поезия,
с която вероятно и до гроб
ще боря неугодните ми тези.
А полъхът на хлад непримирим,
за скъ́таната в мене топлина,
копнежите издуха яко дим
през процепа на моята душа.
И сякаш по съдба предначертано,
за "Господ да не дава" да се кръстя,
мен гледат ме очи за обич жадни
и две ръце, които ме прегръщат...
©тихопат.
Данаил Антонов
30.11.2023
© Данаил Антонов All rights reserved.