Вървях, а срещу мене бури
огъваха мойто стебло.
Изпукваха клони,
листата съсухрени
на земята сториха легло.
И вятърът виеше щуро.
Тъжни гримаси на клоуни
се хилеха в къщите тухлени.
Обърнах се. Сякаш гребло
от милиони балони
избута в бездната мойта мечта.
Обърках се. Спри се! Шептеше
някакъв глас. Побягнах
към себе си да потърся онази
разказана някога древна предтеча.
Препъвах се. Скачах. Огън ламтеше,
погълваше всичко. И паднах.
Когато умирах, да лази
видях любовта. Усетих, че жива е.
Живот на силни талази
във вените тя ми преля.
И станах. Ръка ѝ подадох.
Отворих пред себе си нова врата.
И всичко, което имах, ѝ дадох.
А тя ми помогна да полетя.
2010
© Нонка Христова All rights reserved.