Камъкът ти стои на място
със заветно минало,
начертало настоящето.
Запазени традиции в културен самобит,
укрепват твоите устои, изграждат щит
срещу простолюдната неукост, превърнала се в хит...
Не отстъпваш,
гордо величаеш онези славни времена,
поставил си просветното начало
в дни на робство,
сега развяваш духовни знамена.
От теб е тръгнал и развоя,
носещ дух на свобода.
Нека делото ти да пребъде
и в бъдещето на народната съдба!
Прагът твой аз всеки ден прекрачвам
и с искрено сърце благодаря,
че малкото момиченце,
което в детството откри при теб утеха,
ти превърна в НЕЗАВИСИМА и БОРБЕНА,
БЛЯСКАВА ЗАРЯ!
Щастлива съм!
Улавям стария ти мирис,
изкачвам в спомени етажни стъпала,
задъхана отключвам кабинета,
дойде редът ми - аз да просветя.
С годините, в труда изпитвам радост,
а творческата сладост
поддържа младостта.
Прекланям се пред твоята вековна зрялост,
и ревностно завета ти ще браня,
любимо мое читалище " Заря "!
© Красимира Генева All rights reserved.