Sep 3, 2021, 12:03 AM

Запалена клечка кибрит 

  Poetry
957 3 12

Попитах някакъв странник,

какво го прави щастлив,

замисли се, брадата приглади и каза:

- Запалена клечка кибрит!

Веждите сбръчках, погледнах с невяра:

- Това да не е шега, какво пък щастие изпитваш

от някаква клечка в ръка?

- Ах, млада си още и май не разбираш, 

света студен е и нявга жесток,

а клечката пътя показва

и в мрака избива живот!

На масата вкъщи, когато ядяхме, мама палеше свещ

и гледахме как се блещука и гасне,

щастливи и пълни с късмет!

Баба готвеше вкусните гозби

на старата печка с дърва,

а вънка на огън, правихме заедно, 

най-апетитните домашни сладка!

Отнесох се май че, а ти ме попита,

какво е щастие за мен?

По друг начин този път ще ти кажа:

Две ръце стари, държащи кибрита, 

да стоплят света ми студен!

© Йоана Акрабова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??