Nov 26, 2022, 7:22 PM

Защо ли Бог направи ме Поет? 

  Poetry
672 5 5

... вървя – и ритам мъртвите листа,

а може би горя във тях на клада? –

уж? – светла есен Бог ми обеща,

пък аз се чудя кой съм в листопада.

 

И – питам се с наивност на дете,

избягало от детската градина –

защо ли тук дошъл съм въобще?

Защо от този свят ще си замина?

 

Дали красиво своя миг живях?

Или не знам дали живях изобщо? –

прашинка от Божествения прах.

Човече в милиардната ни общност.

 

Нахраних ли ви с черния си хляб?

Отпихте ли от черната ми бира?

Мен Вечността ме върза със канап

за бездните беззвездни на Всемира.

 

Защо ли Бог направи ме Поет? –

се питам в най-несвестните си доби.

Човекът, който утре – в пет без пет,

ще ви събуди с пет куплета Обич.

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??