Ти знаеш колко липсва ми морето.
И толкова далечно като тебе е.
На малко повече от триста километра,
една несбъдната любов живее.
Забравил на вълните онзи шум,
утихващ във поглъщащия пясък,
аз още не побирам в моят ум
как никога във стих не ги запазих -
ни песните на лакомите гларуси,
ни стройните осанки на моряците,
дори не помня жарките му залези,
и светлините на самотните маяци.
Не помня. Ах, не помня и рибарите.
И мрежите как пускат рано сутрин.
Закотвените лодки във пристанище,
очакващи посока и - Наслука!
И колко благодарен съм, че има те!
Морето ми говори с твоят глас.
Разказвай ми! Ще пием младо вино
от грозде, урожайно край Бургас.
Видях те и си спомних! Необятност.
Събрала си в очите си небето.
И всичката ти хубост е богатство,
защото цялата си моето море!...
Danny Diester
(Стихопат.)
© Данаил Антонов All rights reserved.