Не искам милостиня
Горивото на твойте чувства се изчерпва,
затова си толкова разумен.
Затова изглеждаш странно предан,
безкрайно добродушен, сладкодумен.
Но аз съм подозрителна, не вярвам.
За тези качества не искам и да знам.
Презирам програмираната мярка
и чувствата, раздадени по грам.
Не е уютно с тях. Не ги усещам.
Не милостиня чакам аз на твоя праг.
На гладния дай хляба цял. Не пускай
трошички в шепата му на бедняк.
И някой ден, когато те подмина,
не казвай, че си просто неразбран.
Аз се надявах толкова години
да ми протегнеш щедра длан.
© Миночка Митева Все права защищены