Гледаш... вглеждаш се... погледни пак!!!
Кой си? Къде си? На мястото си?
Не спирай... дори за миг не спирай себе си!
Отпусни се, освободи съзнанието си...
погледни и не очаквай нищо, просто се помири!
Живееш, ех... така разправят хората...
Между самотните сутрини... в дългите следобеди...
чак до отегчаващи те вечери.
Потапяйки себе си в поредната изпита глътка
и поредната мисъл, която искаш да извикаш с глас, да изкрещиш!!!
Дори нямаш смелост да я прошепнеш, нали?!
Живял си, ще си спомниш някой ден!
Крещял си!... Мълчиш!!! Сигурност? Навик? Избор?
А къде остана изненадата? Къде е ЛЮБОВТА?
Предпочитам да умра в търсене и самота...
Пред това да лъжа себе си, пред това да се променя!
Предпочитам да умра... или да живея истински!
Но без ограничения... Не мога,
само чувствата не мога да огранича в този живот!
Само те са истински... само тях не можеш да промениш...
Е, само те останаха!!!!!!
Истинското нещо в теб!
Само те, те движат и само те могат да те спрат!
Искат... не търпят отказ! А разумът отказва!
- Отказ!!? Хм... Що е то? - разсмяха се чувствата!!!
Изкрещяха от копнеж, треперейки в страст... Искам!
И ще продължавам да искам, всеки миг и всеки дъх от живота си!
А разумът отвърна - НЕ!
Чувствата избухнаха в ярост,
готови да изгорят... готови да си тръгнат... НЕ?
И отлетяха...
- Не, не върнете се - извика разумът! -
Почакайте, а без вас кой ще съдя? Как ще се развивам?
Не, почакайте... не можете... Ние сме част от едно цяло, а не сме ли?
Претъпявани чувствата, претъпявани всеки път...
боледувайки в сърцето ти, дори не чуха разума!!!
- Добре! Съгласен съм! Нека само продължим!
Искаите! Живейте! Нека само продължим...
А чувствата... свити на топка от болка,
от мъка, от тъга... бавно изчезваха в безчувствената ти душа!
Дори не чуха разума... дори не разбраха,
че могат пак да бъдат диви, че могат пак да те вкарат в беля...
Че могат да те докарат отново на ръба... до лудостта!!!
Умряха, нямайки избор... забравиха да чувстват,
а можеха и да чуят! Но дори да чуеш... е усещане!
О, да! Това забрави разумът!!!
Докато оставаше сам във вечната ежедневна сивота!
Дори спря да мисли... беше забравил и за това!!!
Мисълта!!! Най-ВИСШЕТО усещане!!!
Да, и тя си тръгна... А сега бъди разумен,
остани сам във вечността!
© МИГЛЕНА БЕКРИЕВА Всички права запазени