Камъкът, който отхвърлиха зидарите, Той стана глава на ъгъла. (Лука 20 – 27)
На канали почиствах дъната от кал,
на строежи – наливах основи,
пропилявах младежката сила без жал,
за да скъсам железни окови.
И работех, и учех... Добих занаят...
но когато почуках – не чуха.
С атестат съм сега, но не случих на щат,
безработен на улица „Глуха“.
С помощта на приятеля – в гатерен цех,
принудих се да търся прехрана.
По неволя съдба на хамалин приех...
и ме включиха в първата смяна.
И положих в основи крайъгълен камък
на житейския призрачен замък.
17:50 часът, 3 юли 2022
--------------------------------------
("Замъкът" е част от поемата "По следите на дните"
Втора част)
(Моля да бъдат поставени като свързващи части: "2.
Години на учение" и "3.По пътя")
© Иванъ Митовъ Всички права запазени