6.05.2021 г., 17:16 ч.

Ангелско сърце 

  Поезия » За деца, Гражданска
464 2 3

В парка беше седнала старица,
на пейка сред цветя... и там,
с трепереща ръка, хранеше ранена птица...
от близкия параклис, тихо чуваше се псалм.

Подминаваха я разни хора,
усмихнати във слънчевия ден.
А други, на параклисчето в двора,
празника очакваха да бъде осветен.

До нея вехнеха върбови клонки,
сплетени в букет, със алено лале.
По лицето ѝ изписани са много болки...
върху букетът ѝ стоеше червеното яйце.

Навярно станала е много рано,
до параклиса да стигне сам-сама.
Към бог молитва да отправи тайно...
на празника да не е сама.

И към нея в този миг се спусна,
рус ангел, с дълга къдрава коса.
Гласче звънливо, в миг я гушна...
борецът си поднасяше в мъничка ръка.

От старицата поиска да се сборят,
с червените, изписани яйца.
По набразденото лице разцъфна пролет...
тя видя в момиченцето, своите деца.

С треперещата си ръка протегна,
единственото си боядисано яйце.
Към русата главица се присегна,
казвайки:" Дете, пази доброто си сърце!"

Видях, на старицата очите, бяха океан,
мокрееха.. и нещо в мене се взриви...
Постъпка-жест... крехка като порцелан...
от набразденото лице мъката изтри.

В този ден, едно добро сърце,
в кратък миг,  може би свещен...
Щастие дари с мъничките си ръце...
"малък ангел", пратен на Великден!

06.05.2021г.

© Теодора Атанасова Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

Всяко шарено яйце, има слънчево сърце »

11 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Подкрепям те за твоето ангелско сърце ❤️, видяло, изживяло и разтворило се в тази великденска история, Теди!🙏🍀🌺
  • Признавам, че не го виждам като стихотворение за деца, но пък да не ги подценяваме. От друга страна е по темата, така че ти пожелавам успех!
  • Честит Гергьовден, Теди!
    Давам гласа си за успех на творбата ти в конкурса.
Предложения
: ??:??