11.05.2020 г., 12:59 ч.

Антиромантика 

  Поезия » Друга
432 2 3

 

 Антиромантика

 

В романтиката като махнеш,

дъха на южните страни,

с красавици, (дори да ахнеш!) –

какво остава пресметни́!...

 

...Не са ли кучешките вахти*,

умората превила гръб

и хищните, душащи лапи

на дива, носталгична скръб?...

 

Не са ли дните проиграни

във младостта ни на барбут?...

–Животът в тия океани  

не е романтика, а труд!...

 

От незаглъхващия тътен

в  машината** така болят

ушите ни и сякаш тъпан

пияни дяволи със яд

 

така заблъскали са диво,

че оглушаваме накрая...

А пък желязото*** без милост

щом в нервите се омотае –

 

ти и́де като вълк да виеш

де срещнеш романтик–драскач,

щом стигнеш бряг да се напиеш

и да се веселиш – до плач!...

 

С тайфата в кръчмите крайбрежни

до изгрев станали на крак –

да пеете моряшки песни:

за бури, ром, жени и бряг...

 

А тунджата****когато блъсне

със гняв, безсмислено–жесток,

готов си вече да се кръстиш

дори и на отречен Бог!...

 

Едно време в Атлантика

*кучешката вахта е от 4 до 6 часа сутринта и най тежи.

**моряшки жаргон- корабния двигател

***моряшки жаргон- казват: ”хванало го е желязото” за

моряк дълго плавал без да се завръща в къщи, който е

с „разстроени нерви”.; корабът е железен.

****моряшки жаргон- „тунджа” наричат много силна буря

 

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Хареса ми много.
  • Може би понеже не съм на 15 избягвам да наричам това което ми е харесало, с гръмкото "шедьовър". мисля, че единствено времето има право да определи шедьоврите на всяко едно време. Но пък ще се присъединя към РандиМаслен (Денис Халил) и ще кажа, че стихотворението изключително много ми хареса. Поздравления!
  • Изключително! Поздравления за шедьовъра! Отличните словосъчетания, с които е постигнат ритъм, римата и дълбочината на идеята направо ме оставиха без думи и изпълниха душата ми. Браво!
Предложения
: ??:??