Бунтът на кокичетата
Настъпи по начин нелеп
студената зима на нашето време.
С бой, насилие, смърт и тъга
земята жадно погълна кръвта.
Последва снега и затрупа
живота ни с тежкото бреме,
и сякаш всичко се свърши.
Вината смрази паметта.
Едно след друго спираха
да туптят топли сърца.
Душите заспаха,
загърнати в гъста пелена.
Останаха малко истински живите.
Една шепа от свободните, дивите.
Но те не предадоха онази искра,
наречена живот или просто мечта.
Събраха се вкупом, затуптяха сърца,
покълна надежда, стопи се снега.
Ново време настана...
Разцъфна бунтът на кокичетата!
© Мартин Николов Всички права запазени