14.01.2008 г., 16:12 ч.

Чародейно... 

  Поезия » Друга
1456 0 24
 

                                                                    "В неделя рано билки брала"

                                                                                                        Олга Кобилянска

 

 

 

 

Безплътен силует на чародейка,

с обрЕдност тайнствена мълви...

И в късна доба пропълзява сянка,

гадателка по восъчни свещи...

Магийни билки във неделя брала,

по пълнолуние... със кървави ръце.

С вода катранено-гореща ги заляла

и напоила жадно черни си нозе...

Любовно биле със зловонен привкус

и с цвят на древни, вещерски очи...

Дълбоко напоени с грях и низост,

палачи на злощастните съдби...

Свирепи заклинания мътно догарят

в отвари змийски. Къкрещи беди...

И корени остатъчно преварят

в горчилка, гъсто-лепнещи следи...

С мъртвешко, бледосиво очертание,

в прокоба черна избуява пепелта...

Вестителка на страшно предсказание,

посича с дъх отровен същността...

Безименните билки плачат с вятъра,

изсъхвайки над огъня зловещ...

Потомки на безмилостни ваятели,

погубили без дим, любов и чест...

 

 

 

 

 

 

© Деси Инджева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??