27.08.2015 г., 20:20 ч.  

Цингарела 

  Поезия » Друга
685 0 4

    

 

         Цингарела

 (вариация по песента)

 

Керванът спря по икиндия-

конете със копита рият,

наскачаха набързо хора

и весел глъч изви в простора...

 

Опънаха се пъстри шатри

и „оживяха” те от вятъра,

а щом нощта дойде от Нищото,

се разгоряха и огнищата...

 

Умората назад остана

когато веселба захвана...

(Една китара май заплака-

преди да я погълна мрака.)

 

Най-личната мома в кервана

омъжват днес за атамана...

Красавицата Цингарела

към огъня пристъпва смело,

 

но болка жарата не носи,

а пък нозете й са боси

в червена рокля до петите

в жарта танцува със звездите...

 

Един младеж любим в тълпата

я гледа с болка във душата-

за него тя сега танцува

божествено...И се сбогува,

 

че по законите на клана

обричат я на атамана,

а той: годините прехвърлил

е с три жени, отдавна мъртви...

 

... И ето полунощ настана

и я повежда атамана,

ридае горко Цингарела

за своята съдба нефела...

 

Оставили жарта да свети,

тревожно цвилили конете,

а сутринта на коневръза

били без два- и то най-бързите...

 

... По пладне всички се събрали,

но атамана не видяли:

намерили го бездиханен

в гърдите с нож и цвят цикламен...

 

... И спомнили си те тогава

китара страстно как зовяла...

А чули през нощта мъжете

и кариера на конете...

 

Коста Качев,

27.08.2015.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Хареса ми много този вариант,но видях и какво е коментирала Евелина и май този звучи по-съвременно- "ако не би се случка случила,не би се песен пеела" или нещо такова,но все неприятно за жалост...Поздрави Докторе!
  • Какви ти коне...,
    ...цингарела червенокоса,
    излиза от дома боса
    и се мята в колата -
    с противозачатъчни в устата...!!!
  • Много е хубаво! Любовта не се налага със сила!
  • Любовта побеждава всички препятствия...
    Красиво!
Предложения
: ??:??