Ф О Н Т А Н И П О Т О Ч Е
Приятел доверен веднъж ме покани
във вила красива, до прелестен кът -
Отвсякъде тя бе обвита в бръшляни,
в кристал и позлата стените блестят.
До вилата блика фонтан със басейн,
в средата Амурче с колчан и стрели.
От мраморна кана вода се разлива,
надолу се стича и нежно шуми.
Водата в басейна е кротко заспала.
Ни звук, нито вопъл, ни тръпка дори.
Така здраво я там оковала
оградата скъпа от бели мрамори.
Наблизо шуми си поточе игриво
от изворче чисто с кристални води.
От камък на камък подскачаше живо,
набирайки сили от древни гори.
В един миг си спомних аз пак за водата,
умираща бавно в разкошен затвор.
Разбрах, че най-скъпи са днес свободата
и синевата в безбрежен простор.
© Анка Келешева Всички права запазени