И създаде Бог Жената...*
(експромт)
И още в предбиблейско време,
се сбъскал Господ със проблеми:
населил със мъже Земята,
а пък забравил за Жената!...
... Мъжете в битки страховити,
изтребвали се из войните.
Измъчвала ги самотата
във летни нощи под Луната...
И спели просто под звездите,
било студено в пещерите,
че нямало кой да ги стопли
и за вечеря да им сготви,
и там, във пещерите мрачни,
да приласкае с ласки брачни...
В Жената тайната се крие:
как дом и в пещера да свие.
И как дори и в люта зима
пак огън да бумти в камина,
че даже да е по-приятно
дори от времето им лятно...
А кой да засади цветята
напролет, да цъфти Земята?...
А нощем като самодива
с вълшебен дъх да ги полива?...
А Любовта?... Къде без нея!...
Животът някак, просто креял
тъгували дори звездите
там из Безкрая, по нощите...
Без нежността на женска пазва,
Животът тъжен се оказва,
без онзи аромат невинен:
на мляко и на младо вино!...
... И няма нужда да си Господ,
да проумееш, че е просто:
Живот да има на Земята,
Ти щом си Бог, създай Жената!...
Коста Качев,
18.08.2015
*няма нищо общо, освен заглавието, с известния филм с
Б.Б. Съзнателно го избрах.
© Коста Качев Всички права запазени
Но и без мъже не може.