С живота сме в разпра,
но ти не разбирай,
че мразя живота.
"Вяра" - Никола Вапцаров
Дори не зная в разпра ли сме още,
живеем го, но тъй - през куп за грош.
За някой по-добър, за друг по-лош
живота ден след ден прилежно пощим.
Кристалната ти вяра, че ще бъде
той светъл утре и дори щастлив
илюзия е със секретен гриф:
"Лекарство за наивници!" Присъда!
Отдавна знаем - ако нямаш вяра
и с трудности се бориш всеки ден,
от тях ще бъдеш скоро победен.
Велика истина е, много стара.
Написа ти в последния си час:
"Борбата е безмилостно жестока".
Калъпче вяра – изветряла стока –
безочливи продават между нас.
Опитваме се като със сапун
от кал да чистим твоята надежда.
Но тя все по-далечна ни изглежда –
прегърбена е вече и с бастун.
© Мария Панайотова Всички права запазени