Крадци крадат ме всеки божи ден.
Безбожници.
Всичко крадат: песните, дрехите,
коня с каруцата, пътищата, земята,
водата и занаята.
Останаха ми : гласът ми,
гордост,
вярата
и надеждата.
Искат да изчезне гласът ми.
Гласът обаче не иска !
Искат да си отиде гордостта ми ?
Гордостта ми обаче не иска !
Искат да си сменя вярата.
Вярата обаче не иска !
Искат да съм без надежда!
Надеждата обаче не иска !
И колкото ме крадат, повече осиромашават,
губят гордост, забравят думи, песни, пътища.
И вярата си забравят,
и за да не губят надеждите си,
пак са завръщат - за поредното грабене.
Елате, щом искате- и в нощ, и в ден !
Аз имам. Не се притеснявайте, вземайте !
Но
не ме питайте после
защо пак сте по-бедни от мен !
+
Стоян Д. Стоянов - Будаков
© Стоян Стоянов Всички права запазени