14.05.2023 г., 19:26 ч.

Кумчо Вълчо 

  Поезия » Друга
251 0 2

Кумчо Вълчо, Кумчо Вълчо,

къде си ти? Някъде в гората

навярно се спотайваш.

Дочух в селото тревожни новини -

че съвсем истински си,

но не както в приказките казват.

 

Бяха се събрали сите люде

на тълпи и нервно чакаха

пред дома на кмета.

Кой със факли, пушки и саби,

кой със камъни, ножове, брадви -

очакваха да се покаже пред тях

страхливецът и да ги поведе,

надявайки се да утоли жаждата им

за отмъщение.

 

А какво ли ще направят, когато узнаят,

че със златото той е избягал?

 

 

На улицата видях жалките ловци,

които имали нещастието да те срещнат.

Разказаха ми как нито едно оръжие

не могло да те спре;

че силата на двадесетима мъже

не могла да ти се опре.

 

Че ноктите ти били по-остри от

острие на меч, зъбите ти -

живи бръсначи: разкъсали на части

техните другари; че тялото ти

дори патроните не могли да уловят...

А очите ти - пълни луни

още усещали сякаш ги следиш.

 

Целите бяха в кал, листа и рани,

и от онези смели юнаци

шестима имали късмета,

'та се върнали.

 

*

 

Кумчо Вълчо, Кумчо Вълчо -

наистина ли си ти? Онзи, който

само в кошмарите съществува

и кара кръвта в нас да ври?

 

Кумчо Вълчо мен не ме е страх.

Когато кървава луна изгрее,

ще те открия и ще разбереш,

че по-лоши създания от тебе има.

© Нина Чалъкова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??