Времето бе спряло за момент,
в неделна нощ на късна есен.
Чаша вино, запалена цигара;
във въздуха се носеше прощална песен!
Хладен бриз косите ѝ помилва!
Спомен за отминали моменти,
в ухото ѝ мълвеше!
Миналото сякаш бе градина,
с утеха, през която тя вървеше!
Поспря се там, за миг поседна,
пред дърво с почти опадали листа.
Към него плахо тя посегна,
инициалите на ствола му погали с ръка!
Заплува в спомени за времето,
когато водеше я нежно за ръка!
Обич безразмерна и за двама свята -
любов през пръсти бе сега!
Чудеше се, как е стигнала до тук,
но точния момент така и не разбра!
Дали от самосебе си изстина любовта му,
или имаше у нея някаква вина?
Но как ли би могла да бъде тя
за студенината му виновна?
Нима бе грях, че го обича сляпо?
Че бе душата ѝ картина цветна;
страст отдадена и безусловна!
И от пробода с нож я по болеше,
щом целуваше я с огнен плам,
с цвете във ръка се прибереше,
а после пак във лед скован!
Един до друг са всяка вечер,
ала духом толкова далече!
Дъхът му тя усещаше в съня си,
но сърцето му го няма вече!
Знаеше, че днес ще бъде края!
Беше го решила и избора болеше!
Щом се върне той, го чака празна стая!
От любов през пръсти писнало ѝ беше!
А дали ще разбере защо я няма
и защо изгуби в него вяра?
От шепите му като пясък се изтече и остави
празна чаша вино и угаснала цигара!
© Nebula Всички права запазени