Нямаше свада,
нищо скандално!
В дома ни, на прага,
разминахме се бавно.
Стъпките ѝ бързи
отекнаха в коридора,
като сянка на птица
премина през двора...
След стъпките, тишината
промъкна се през вратата,
настани се в празната стая
на измамното щастие
да види края.
На масата цветя разпилени!
Върху стръковете зелени
на хартийка няколко реда.
Невярващи очите гледат
за живота дошло прозрение
с притурено конфузно извинение!
Над написаното свела главата
тъжна приседна до мен самотата,
огън в гърдите ми разпали с пламък,
гърлото ми затъкна с буца кат' камък.
Безсилни отпуснаха се двете ръце.
Зарида безутешно самотното сърце.
В стаята безмълвна и студена
за семейно гнездо определена,
спуснала завесите до земята
любовта бе затворила вратата
и с леки стъпки на жена
тихо бе си отишла!
© Никола Яндов Всички права запазени