НЕИЗПРАТЕНО ПИСМО
На дъщеря ми
Русокосо момиче край стълбите мина,
впери поглед във мен, след това ме отмина.
Как прилича на теб! Болка стрелна гърдите.
То ли беше магнитче? Аз ли въгленче скрито?
И очите му бяха като твоите - сини,
и походката женствена - на балерина.
Тайно тръгнах след него до ъгъла прашен.
Мисълта да изчезне беше парещо-страшна.
Как допуснах страха-лунатик да ме води?
Скрита мисъл избликна и с глас ме прободе:
Дъщеря ти замина! Тя е много далече!
Ще я виждаш в задъхани сънища вечер.
Аз наведох глава. Загорчаха сълзите.
Духна вятър и бързо те бяха изпити...
Но защо ти разказвам това, като знам че
с тези думи и теб след това ще разплача?
Ето, късам писмото и хвърлям го в коша!
Щом сълзи причинява, то за теб ще е лошо!
Но довечера Господ аз пак ще помоля
да закриля детето ми - моята Поля.
02.10.2014
© Мария Панайотова Всички права запазени