24.11.2009 г., 1:35 ч.

Носталгично за вярата на поета... 

  Поезия » Гражданска
912 0 31

Носталгично за вярата на поета...

 

 

                         „Ти помниш ли морето и машините,

                          и трюмовете пълни с лепкав мрак...”

 

 

 

Ти помниш ли как в стихове превръщаше

моряшките копнежи между бурите,

мъчителната битка за насъщния

и евтината слава на заблудите?

 

Ти помниш ли преди да онемее

на смисъла последната молитва

отказа да застанеш на колене,

защото прав да те запомнят искаше?

 

И искаше след тебе да остане

блещукащото пламъче на вярата.

Онази - устояла на забраните,

куршумите и ножа на омразата...

 

В нелепите зигзази на историята

оплювана безскрупулно и явно,

преправяна, изтривана и тровена,

днес вярата ти се стопи безславно...

 

Дали ще ни простиш, че я изгубихме?

Търговците царуват днес във храма ù.

Предлагат ни фалшиви и изкуствени

изгодни заместители на вярата...

 

 

24.11.2009 г. - 100 години от рождението на Н. Й. Вапцаров

© Дочка Василева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??