27.09.2021 г., 19:52 ч.  

Остатъци от криви гвоздеи 

  Поезия
496 10 20

ОСТАТЪЦИ ОТ КРИВИ ГВОЗДЕИ

 

Превръщам ли се в купчинка пирони

кой крив, а кой ръждясал или прав?

Приятели и врагове прогоних

с неотстъпчивия си сприхав нрав.

 

Забивах знамена за дълги писти

и хвърлях се на бой като петел!

Стремях се съвестта ми да е чиста –

не смятах кой, пък и какво е взел.

 

Ни колко ми е струвало да бъда

троха в дланта на просяка беззъб.

Преглътнах всяка хула и присъда

и няма начин да обърна гръб.

 

Каквито ризи други са ми шили

това обличала съм всеки ден.

И те не бяха от тафта и свила,

а често груби от пресукан лен.

 

Но днес ми отеснява всяка рамка

не се побирам в тяло и душа.

Кръстосвам есенни алеи в парка

и този път дано да не греша.

 

В сезона епилог на смутно време,

с прелюдия към непознат април,

дано докрай да мога да си взема

от мен каквото някой беше скрил.

© Валентина Йотова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??