Вълните прииждат към мене,
а после се плъзгат назад.
Къде сте така устремени –
разбива ви тъмният скат!
Морето безкрайно немее –
не виждам ни остров, ни бряг,
послушно сбогува се с кея,
отдръпва се в облаци мрак.
Дали ще се върне, не зная.
След отлива – пясък, скали…
През бури и битки накрая
моряка сърцат ще кали.
И ето, от прилив понесен,
прибоят се връща пак с вест,
че жив е морякът и бесен
в скалите разбива се с чест.
А вятърът гука и вие,
разказва за бури безброй,
картини рисува и трие
безсмъртният, вечен прибой.
От шеметен порив споени,
дошли уж от свят непознат,
вълните събират вселени,
а всъщност на място стоят.
Стихотворението участва в конкурса „Морето, което събира всички далечно“ 2024 на БМФ „Порт Бургас“ и не спечели награда.
© Мария Димитрова Всички права запазени