12.10.2023 г., 21:16 ч.  

Прохождане 

  Поезия » Друга
441 0 0


дъщеря ми

обикаля света
проговаря езиците му
изучава културите
дете на християнка и мюсюлманин
в седми клас реши
да посещава еврейско училище
има красота в математиката, компютърните кодове
знаеш ли мамо, този език няма гласни и всяка буква е всъщност цифра
в пубертета се скара с всички
отказа да бъде “добро момиченце”
последва един тотален Джихад
срещу всеки стереотип и авторитет без покритие

едва оцелях, но това я научи
да води битките си с красноречие и аргументи
а където и това не е достатъчно
с вътрешна тишина

сега се събира с хора
по площади, по улици и стадиони
за да танцува и пее песни

песните на тяхното поколение са различни
в тях планетата е живо същество
а любовта - трансцендентална

преди няколко месеца и се роди сестра
сега тя ще отиде да я види в Истанбул
малката все още говори само
езика на плача и усмивките
дете от друга майка
друга нация, друга религия
но нейна сестра, също като брат им,
който от малък отказва играчки- оръжия
той не иска да стреля,
въпреки че е зодия Стрелец

 

Най-силни са стрелите на Амур, мамо!

 

те ме научиха, нещо много важно,

което искам да споделя с теб:

 

децата са сърце, което се учи да обича

 

твоето сърце

© Росица Младенова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??