6.03.2018 г., 15:43 ч.

Пролетна тоналност 

  Поезия » Пейзажна
970 1 1

                                                 Пролетна тоналност

                                  Клавесинът на капчука

                                  мъничко се е разстроил...

                                  Ту намаля, ту усилва

                                  гамата - почти минорно.

 

                                  По земята - някой тропа,

                                  сякаш ситни ръченица!

                                  Туй е вятърът - затрогнат,

                                  грабнал гега от дръвника.

 

                                  И нахлупили калпаци -

                                  къщите светулки мятат.

                                  Вой на куче, грак на свраки

                                  на студа зоват: -Побратим!

 

                                  Сред симфонията зимна,

                                  бият белите камбанки

                                  на кокичетата: -Идва!

                                  Сигурно, макар и бавно...

 

                                  с котешки, игриви стъпки,

                                  с лекичко наболи пъпки.

                                  Лястовичи полет дърпа

                                  слънчеви усмивки  - скъпи!

 

                                  Пролетта на прага слага

                                  ново, звездно огледало!

                                  Всяко утро - грее с младост.

                                  Всяка вечер - с мъдрост зряла.

 

                                  Щом притихне клавесина

                                  от тревожните капчуци,

                                  на тоналност - светла, цветна,

                                  пролетта ще ни научи!

© Маргарита Петрова Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

Моя пролет »

22 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • " Всяко утро - грее с младост.

    Всяка вечер - с мъдрост зряла."

    Философски истини облечени в красиви думи! Аплодисменти!
Предложения
: ??:??