18.02.2011 г., 7:13 ч.

Раждането на Венера 

  Поезия » Друга
779 0 2

Ах, този мил и странен Ботичели!

Къде летиш в небесната ни вис? -

Там, гдето с ангелите белочели,

до наши дни прехвърляш мост лъчист.

 

От ранен ренесанс, край Флорентина,

в забравен мит, от минал вече век,

над пяната солена, в раковина,

довея те Еол със бриза лек.

 

Роди се на платното ти Венера,

под четката, сред морските вълни

и от статива дървен, сякаш вчера,

възлезе и духът ни заплени.

 

Ти погледите приковаваш, зрима,

в галерия "Уфици" спряла път

и на художникът със странно име 

благодарим за теб, от зной и плът!

© Иван Христов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??