„И с поглед вечно устремен
напред към утрешния ден“
„Копнение“ – П. Яворов
Огромна сила Яворов е имал
и гледал с мъдрост винаги напред,
без страх срещу живота – вълчи зинал –
с куража на войвода и поет.
Духът – в копнеж и сред мечти израснал –
дори без пристан нов и в лепкав мрак,
диктувал, че в борбата със контраста
превръщаш сам сърцето си в маяк.
На трудното скиталчество посока
душата му е търсила така,
че всяка безчовечност и жестокост
да победи с не трепнала ръка.
И днес в стиха му светла сила свети.
Да бъдат с „поглед вечно устремен“
успяват гениалните поети,
които вярват в „утрешния ден“.
© Мария Панайотова Всички права запазени