20.02.2021 г., 17:35 ч.

Ти бил ли си? 

  Поезия » Друга
136 2 0

 

Ти бил ли си на залез в Океана...

 

Ти бил ли си на залез в Океана,

и бил си сам във този миг щастлив –

покръстен си в религията странна

на Залезът в божественият взрив!...

 

И толкова омайващо вълшебство

в небето с разпиляни цветове́,

и толкова извайващи божествено

легенди там стихийни ветрове́!...

 

Или пък случиш нощ със пълнолуние

обзема те внезапно „лудостта“ –

и трепват даже скъсаните струни

в душата ти от тази красота!...

 

Обсебващата „лудост“ на мъжете,

в която дързостта е просто код:

– за да живеят  тук със ветровете

и с бурите венчани доживот!...

 

Една звезда небето озарила

ги води по космическа следа

и те са тук щастливи, а под ки́ла*

желаят само винаги вода!...

 

... Ти гледал ли си дълго, как угасва

небето в тези южни ширини́

то значи изживял  си най-прекрасните

си – от живота дадени ти дни!...

 

 

20.02.2021.                                                 

*кил – надлъжната греда от долу на кораба.

Моряците си пожелават „винаги вода

под ки́ла“.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??