1.02.2018 г., 9:54 ч.

Трифон Зарезан 

  Поезия » Друга
357 0 1

                                                   В ранни зори,

                                                   лозари по лозята

                                                   зарязват лози,

                                                   с вино напояват земята.

                  

                                                   В деня на големия светец,

                                                   с поглед вперен в небесата,

                                                   на главата с лозов венец,

                                                   отправят към него молбата.

                       

                                                   Много здраве, берекет

                                                   през цялата година,

                                                   с бяло, червено и букет

                                                   пълни бурета да има!

                              

                                                   След молитвата започва веселбата,

                                                   та чак до края на деня,

                                                   в менци се леят вината,

                                                   песните подкрепя ги свирня.

                                        

                                                   Нощта над лозята се спуска

                                                   на празника края да обяви,

                                                   но масата трудно се напуска,

                                                   когато във вените виното ври.

                               

                                                   Празника не ще да свърши,

                                                   и най-трезвият е пиян,

                                                   светията чудеса върши,

                                                   и най-грешният е оправдан.

© Никола Яндов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??