11 минути
Единадесет минути са само статистика -
хиляди опити под горчива луна.
Алхимик режисьор е на тази мистика,
убеден самият, че вярва в любовта.
В лабораторията на живота
изследва своята мечта,
анализира я прецизно денем,
а вечер се отдава на страстта.
В сюжетната линия на този филм епичен
се вмъкнал случайно един кадър романтичен.
Навял свежестта на морска вълна
и предизвикал мисъл за разпусната коса.
Творецът не искал обрат драматичен -
изрязал кадър, сглобил си финал прозаичен.
И като в приказка на Андерсен
тук няма хепи енд, с любов украсен.
Алхимикът потънал отново сред многото формули,
извличал ги от прости числа и руси корени.
Трескаво търсел логика и подреденост,
на чаша ром обяснявал установена по барове закономерност.
Сред темпото на еднократни опити по единадесет минути
след време в съня си той прозрял,
че е изгубил своите минути щастие -
събудил се и се почувствал остарял.
ХІІ.2005г.
© Лизистрата Афлекова All rights reserved.
в лабораторията на живота,
сме може би истински живи...
Велик е този Алхимик!
Дано опитите никога не спират!