В студената дъждовна нощ
мъгливи облаци се носят.
Помъкнала пробития си кош,
тя проси, проси...
Изваял е синкавият вятър
не дупка - а кратер
в душата и на нея.
Ала тя се себе не жалее...
Бляска мокрото шосе в сигнали,
които само тя познава из основи -
на бъдното - мътните спирали,
на сегашното - незримите окови.
Луната посинява, земята се напуква.
Бесният пукот на дъжда от студ
замлъква.
Ала огънче дири тя още, зная,
нейде на кратера в безкрая...
На измръзналата земна плът
хилядите лампи електрични
почти са като свещи в свиден кът.
Ала са чужди и себични...
Мъртви, изкуствени,
фалшиви, налустрени
са звездите тая нощ.
А истинските - тия, дето падат -
тя събира в своя пош...
В студената дъждовна нощ
човечеството е като дантела,
приятели -
дупчица до дупчица.
Милиони кратери...
© Мариян All rights reserved.