И непозната тя остана
опарена от огъня син,
но незабравена не остана –
превърна се в спомен сив.
Додето жива беше,
родена да създава мечти,
внезапно болна легна
рано сутрин в тихи зори.
Очи сини, дълбоки, гледаш –
море,
сега сякаш празни бяха те.
Лицето ú – порцелан,
коси – черни,
изгубиха цвета, и
от усмивката нежна
нямаше следа.
И мигом всичко наопаки се преобърна;
родена бе за да умре.
Легна болна,
изглежда вече заспива,
не ще събуди се –
ще си отиде –
отвъд Вечното поле,
ще премине.
Пророни се малка сълзичка
на бледото, усмихнато лице.
Изтощена от болестта,
тя свикна с мисълта, че
няма да я има,
че не ще докосне
ничии ръце.
Очите си тя за последно тя отвори.
Залезът изглежда бе дошъл.
За последно тихо ги затвори
и си представи, че е сън.
Изглежда, тя изстина.
Изгуби се.
Там, отвъд Вечното поле.
Отиде си, мислейки, че сънува –
че там ще бъде по-добре.
Бе скръстила нежно ръце.
Лицето и спокойно изгуби цвета,
тя в камък се превърна.
Сега, изглежда статуя прегръщах
и осъзнах, че живота и бързо се изплъзна,
че мечтите бе си подарила
в други ръце.
© Нина Чалъкова All rights reserved.