Nov 16, 2009, 12:57 AM

Ако можеш (Интепретация Joseph Rudyard Kipling)по 

  Poetry » Phylosophy
1686 0 3

Интерпретация по Joseph Rudyard Kipling

Ако можеш (Интерактивен текст)

 

Ако можеш на своето его сред руините

Да започнеш отново своя градеж

Ако можеш богатство с труд придобито

Да го загубиш за миг

а отчаянието си ти да презреш

Ако можеш да обичаш мъжкарски

Когато си силен да бъдеш най-мил

Когато те мразят директно в очите

Да продължиш напред обиди простил

Ако можеш щом чуеш своите думи

Намачкани нагло от някой кретен

Нагласени да те бутнат  подмолно в капана  

Да се сблъскаш директно неопетнен

Ако можеш да бъдеш и във властта си почтен

А когато без власт си да не бъдеш разбит

Да обичаш живота си страстно  до последния ден

Да обичаш братята си без фаворит

Ако ти съзерцаваш и знаеш на живота мъдрите тайни

А никога не ползваш тази сила като дребен злобар

Ако си мечтател и с дух на откривател

Но не правиш мечтите си свой господар

Ако можеш да бъдеш прям но не гневен

Ако можеш да бъдеш в бой храбър но не дилетант

Ако можеш да бъдеш разумен но и душевен

Но не моралист схематик и педант

Ако дочакал си триумфа след редица провали

И чуваш все още ясно на своята съвест гласа

Ако успял си да запазиш главата си цяла

А тези край теб не са успели това

Ако любовта е само средство да бъдеш щастлив

Ако с нея освобождаваш а не връзваш към теб

Ако рутината те прави свободен не  див

И умората дава ти чувство за ред

Ако за смъртта си мислиш като за път в безкрая

Ако си усмирил страха че ще бъдеш завинаги сам

Ако с любов готов си да посрещнеш края

И не мислиш че това те прави герой голям

 

Тогава

Тогава съдбата ти тебе ще следва

Ще сведе пред тебе покорно глава

Изведнъж

© Гари Адамс All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Ако си усмирил страха че ще бъдеш завинаги сам

    Само това, не го разбирам
  • Ако можеш да свършиш всичките тези неща- щастието ще бъде неотлъчно до теб! Много мъдрост! Поздрав!
  • "Ако ти съзерцаваш и знаеш на живота мъдрите тайни"...
    Ти май ги изрече всичките почти.

    Поздравявам те за написаното - дано можем да осмисляме живота си точно така!
Random works
: ??:??