Защо се случи от молитвите,
щом в мен тъгата се завръща?
Или прескъпо плащам лихвите,
понеже си дошла насъщна?
Полегнал в меката постеля
на наш'то сбъднато блаженство,
съм грохнал от юнашка смелост,
а любовта признава действия...
За теб не зная, но на мене
очите ми се пълнят още.
Прелиствам спомени през ден.
Дописвам бъдещето нощем...
А после ме полазват тръпки -
рояк от страхове в душата,
с които плахите ми стъпки
отмерват колко съм те чàкал...
И вместо да летя от щастие,
защото счупи се една утопия,
аз сведох поглед в съучастие,
склоняващо към безлюбовие.
Но ти с узрялата си мъдрост
не обвиняваш моите контузии,
че куцам право към присъдата -
за сляпа вяра във илюзии...
Защо се случи от молитвите,
любов, каквато съм копнял?
И как можа да ме обикнеш,
намра̀зил своята печал?
Аз зная до една причините,
но нямам вяра на клишетата,
озъбили се през годините
с усмивките на сто поети.
Дока̀то се събирам в себе си,
ще висна в примка на отричане
и ако мъката не ме обеси,
тогава бих се заобичал...
©тихопат.
Данаил Антонов
27.06.2024
© Данаил Антонов All rights reserved.