Jul 4, 2013, 10:17 PM

Аз пиша грубо 

  Poetry
492 0 4

Аз пиша грубо, пиша силно, страховито -

нахъсани, но също и отсечени слова!

Аз пиша твърдо, уязвимо и сърдито.

И това не е тъй случайно в моята глава.

 

Аз пиша не тъй, както другите поети.

И думите ми сякаш са насочен във челото пистолет.

Аз пиша просто, без красиви и прецизни епитети.

Но всъщност това не знам, дали съм истински поет.

 

Аз пиша може би жестоко и чепато.

И в мене няма много префиненост, мекота.

Бушуват вътре стихове и песни - неизречени, недоизпяти.

Но искам с думите си аз да мога да надвия на смъртта.

 

Навярно пиша - както и живея - безпощадно.

И моите думи огън са - или пък са студени като лед.

Но искам на онез гадини да им стане гадно.

И да им бъда кат' катран във бурето им с мед.

 

Гневът и мъките, и болките си мои ги пренасям

пак върху белите допреди миг листа.

И въпреки че болката си ужким лесно я понасям -

ала отвътре ме превзема бавно моята самота.

 

Но мога също тъй и ласкави неща да пиша -

ала са думите ми остри и опасни, кат' стрели.

Аз пиша както се сражавам, както дишам -

ала не се сражавам и не пиша за пари.

 

Аз пиша може би обречено, и тъжно.

Но няма тъй лъжа да изрека - дори за миг.

Аз пиша.  Аз не знам дали така съм длъжен.

Но това е моят изстрел по смъртта, и моят боен вик.

 

 

© Стефан Янев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??