Одрипана,
гола,
мизерна,
нещастна
проказа си ти.
И скиташ се там, гдето
нивга не зърват те хорски очи.
Дори да те разпознаят,
за теб и не искат да знаят.
С погледи празни през теб преминават,
а който те сочи, не го поощряват.
Бездомна,
нескромна,
немила-недрага
старица с тояга,
показваш се рядко,
удряш и бягаш,
след тебе потоп и погром.
Глупаци безчетни в света си избираш,
вселяваш се в тях и им края намираш.
Нетактична,
неприлична,
безразлична
и напълно егоистична.
Екстравагантна
и фрапантна,
просто грозница,
преди да я видиш, си мислиш – царица.
Бездарна,
пряма
и неблагодарна,
елементарна,
всъщност двулика.
Егоистична –
излиза с последния дъх на героя,
докато той пък излиза от строя,
героят книжен, от свят реален,
във свят по-добър пренасочен, казват…
а тя тук остава, за да се жертва
заедно с пира на тези,
които приеха жертвата на нейните жертви.
© Владимир Гюров All rights reserved.