Бдение
Светилникът ще угасне.
Дори да го долея, пак ще догори,
преди сънят да ме споходи.
Няма спокойствие дори в нощта.
Тези буйни, тежки мои мисли,
покой на душата не ще донесат.
И аз човек съм, но се чувствам чужда
на човешките желания и страсти.
Дали дори моят образ е реален?
Но аз скръбта си пазя, скъпа,
таз наставница на мъдреци,
спътница на грешника безсмъртен,
че богат е онзи, осъзнал
че разум и живот са два различни свята
и не търси начин да ги обедини.
© Диляна Неделчева All rights reserved.